• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΑΓΚΑΔΑ: "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ" (ταιριάζει απόλυτα και για το Ωραιόκαστρο).

Αναδημοσίευση, 24-4-2013.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΑΓΚΑΔΑ: "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ"

(Υπ’ όψιν του κ. Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, και των δημοτών Λαγκαδά

Με την μείζονα κρίση που έχει ρίξει τη χώρα μας σε μια άβυσσο δίχως πάτο, μπορεί το θέμα που θα αναπτύξουμε εδώ να φαίνεται ασήμαντο και ίσως γελοίο, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αντιθέτως, είναι εξ ίσου σημαντικό επειδή αγγίζει ένα γενικό χαρακτηριστικό που διακρίνει τον άνθρωπο γενικώς και τον Νεοέλληνα ιδιαιτέρως, και αυτό είναι η παράλογη, η ανορθολογική συμπεριφορά (η οποία ευθύνεται, μεταξύ πολλών άλλων, και για την παρούσα οικονομικο-κοινωνική κρίση). Η συγκεκριμένη αφορά το ελάχιστο πια πράσινο που απέμεινε στην πόλη μας, και το οποίο υφίσταται έναν αυξανόμενο ανηλεή διωγμό, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους διάφορους φορείς του Δημοσίου (Δήμος, ΔΕΗ, κλπ.).

Κατ’ αρχάς, είναι απορίας άξιο πώς ένας πληθυσμός που μεγάλωσε σε μια (μέχρι πρόσφατα) μικρή γραφική κωμόπολη, πνιγμένη στο πράσινο και με τα διάφορα οικόσιτα ζώα στις αυλές του, τώρα βλέπει με εχθρική διάθεση και τα δύο. Οι γάτες ενοχλούν, τα σκυλιά ενοχλούν, τα πουλιά ενοχλούν, οι χελιδονοφωλιές ενοχλούν, οι περισσότερες αυλές, από τις ελάχιστες που απέμειναν, είναι πλέον αποψιλωμένες και τσιμεντοστρωμένες. Όταν θέτεις το σχετικό ερώτημα στους κατοίκους ακούς το εξωφρενικό επιχείρημα «μα, τα δέντρα ρίχνουν φύλλα», και η φράση προφέρεται με έναν τόσο απεχθή τρόπο που σχεδόν εξισώνει τα «φύλλα» με τα «περιττώματα»! Για να μην έχουμε, λοιπόν, να σκουπίζουμε (μια στις τόσες μέρες) τα βρωμερά και απεχθή «φύλλα», ή δεν βάζουμε καθόλου δέντρα ή τα κουτσουρεύουμε με τα πρώτα κρύα πριν τη φυλλόπτωση, έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε απερίσπαστοι τα τουρκικά σήριαλ ή να συζητάμε ήσυχοι με τις ώρες «πολιτικά» στις καφετέριες. Συχνά μάλιστα οι κάτοικοι, μέσα στα πλαίσια του ακατανόητου διωγμού που έχουν κηρύξει στα «φύλλα», επεμβαίνουν προκλητικά κι αυθαίρετα και σε δέντρα που είναι στα πεζοδρόμια και βρίσκονται εκτός δικαιοδοσίας τους.

Δυστυχώς, το ίδιο σκεπτικό εφαρμόζει και ο Δήμος, κλαδεύοντας κάθε φθινόπωρο τα περισσότερα από τα δέντρα της πόλης, προφανώς για να μην πάθουν υπερκόπωση οι πολυάσχολοι δημοτικοί υπάλληλοι κυνηγώντας τα άθλια κι ανυπότακτα «φύλλα»! Τελευταία το κλάδεμα αυτό επεκτείνεται και σε δέντρα-μνημεία της Φύσης, όπως τα αιωνόβια πλατάνια της Αγίας Παρασκευής, τα παλιά πεύκα της πλατείας της Χρυσαυγής, τις παλιές ακακίες της πλατείας Αναστεναρίων, τις παλιές λεύκες και τα παλιά πλατάνια στον χώρο των Λουτρών, τα παλιά πλατάνια του Μύλου Γεωργιάδη (αποξηράνθηκε και ο κισσός που τα περιέβαλε), τις παλιές λεύκες έμπροσθεν του ΑΓΝΟ, τα παλιά δέντρα στην περίμετρο του στρατοπέδου Μπαρέτη, και ποιος ξέρει μελλοντικά και τι άλλο! Συχνά, αυτές οι επεμβάσεις γίνονται υπό τις πιεστικές απαιτήσεις των κατοίκων, οι οποίοι ξαφνικά έγιναν, φαίνεται, πρωτευουσιάνοι και τους ενοχλεί οτιδήποτε τους θυμίζει Φύση και τον παλιό Λαγκαδά! (Π.χ. πληροφορηθήκαμε ότι το κόψιμο των δέντρων που υπήρχαν μέσα σε ιδιωτικό χώρο, στο άχτιστο οικόπεδο έναντι της Ευαγγελικής Εκκλησίας, έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ύστερα από αίτημα των περιοίκων, επειδή φοβούνταν μήπως ένας χώρος λίγων δεκάδων τετραγωνικών, στο κέντρο της πόλης, μετατραπεί σε ζούγκλα και τους επιτεθούν φίδια και διάφορα άλλα άγρια θηρία!). Επίσης, σε σχετική συζήτηση με άτομο σε θέση ευθύνης του Δήμου ακούσαμε απίστευτα επιχειρήματα του τύπου «η λεύκα είναι το πιο άχρηστο δέντρο γιατί πέφτει εύκολα», «τα πλατάνια παθαίνουν έμφραγμα και μπορεί να πέσουν ξαφνικά», και άλλα απίστευτα πράγματα με σκοπό να αιτιολογηθούν οι συνεχείς ανεξήγητες κι εγκληματικές επεμβάσεις!

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες/κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, αγαπητοί συμπολίτες, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

1) Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το βασικό (δήθεν) «πρόβλημα» που ονομάζεται «φύλλα» δεν έχει καμία σχέση με τα σκουπίδια. Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πόλεις σίγουρα θα είδαν στους δρόμους τους το υπέροχο θέαμα συστάδων με αιωνόβια δέντρα, φθινοπωρινές αλέες και πάρκα καλυμμένα με στρώμα πολύχρωμων φύλλων, κλπ. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει βίωμα για όλους ότι δεν είναι απαραίτητο το καθημερινό ψυχαναγκαστικό σκούπισμα αυτού του υπέροχου χαλιού της Φύσης (όταν μάλιστα οι περισσότεροι πετάμε τα κανονικά σκουπίδια μας όπου να’ ναι κι όπως να’ ναι).

2) Στην παρούσα κατάσταση συνεχούς αστικοποίησης στην οποία  βρίσκεται η πόλη μας, όχι μόνο δεν πρέπει να κόβονται υπάρχοντα δέντρα, αλλά να φυτεύονται νέα.

3) Η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να υποκύπτει δίχως δεύτερη σκέψη στις συχνά παράλογες απαιτήσεις κατοίκων οι οποίοι μπορεί να ζητούν π.χ. να κλαδευτεί το χ παμπάλαιο πλατάνι επειδή φοβούνται ότι, σε περίπτωση δυνατής καταιγίδας, μπορεί να σπάσει ίσως κάποιο κλαδί και να πέσει πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητό τους, το ψ αιωνόβιο πεύκο επειδή μπορεί μια πευκοβελόνα να πέσει στον καφέ κάποιου πελάτη της καφετέριας που διατηρούν κλπ. Αυτή είναι απαράδεκτη λογική του τύπου «πονάει φύλλο, κόβει δέντρο»!

4) Δεν πρέπει να κλαδεύονται παλαιά δέντρα παρά μόνο αν υπάρχει όντως σοβαρός λόγος (υπερκείμενα καλώδια, πιθανότητα πτώσης μεγάλου κλαδιού, κλπ.) επειδή, εκτός του γεγονότος ότι είναι μνημεία της Φύσης, συχνά αδυνατούν να βγάλουν νέα κλαδιά με αποτέλεσμα να ξεραίνονται (πράγμα που συνέβη π.χ. στα δύο από τα πέντε δέντρα της αυλής του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, που κλαδεύτηκαν αναίτια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καθώς και στα παλιά πεύκα της κεντρικής πλατείας της Χρυσαυγής, από τα οποία απέμειναν μόνον οι γυμνοί κορμοί).

5) Να γίνει σύσταση στη ΔΕΗ να επεμβαίνει σε δέντρα με κριτήριο το σωστό και ακίνδυνο κλάδεμα και όχι το δραστικό και λιγότερο συχνό - για ευνόητους λόγους ραστώνης.

6) Να γίνει σύσταση στους κατοίκους να μην επεμβαίνουν αυθαίρετα σε δέντρα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και εκτός δικαιοδοσίας τους (π.χ. πεζοδρόμια), απλά και μόνο επειδή τους ενοχλούν «τα φύλλα».

7) Ζητούμε να μην επεκταθεί το ανεξήγητο κι αναίτιο κλάδεμα των παλαιών δέντρων και στα ελάχιστα πλέον εναπομείναντα ανέγγιχτα δέντρα της πόλης (πλατάνια κεντρικής πλατείας, εκκλησίας Παναγίας, παραπλεύρως καταστήματος Κ. Κανελλόπουλου, έμπροσθεν οικίας αδελφών Παπαδημητρίου).

8) Να γίνουν δενδροφυτεύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαθέσιμες δημοτικές εκτάσεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ!

Με θλίψη κι απογοήτευση,

Οικολογική Κίνηση Λαγκαδά