• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Υπόθεση "λευκοί" γάμοι: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η υπάλληλος του δήμου Ωραιοκάστρου που αντικαθίσταται από τη θέση της.

Αναδημοσίευση και σχόλιο "Τροχού", 28-1-2013.

"Τροχός": Το Σάββατο απολογήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (παρουσία στην αστυνομία και απαγόρευση εξόδου) η υπάλληλος του Δήμου Ωραιοκάστρου που συνελήφθη για συμμετοχή στο κύκλωμα των εικονικών γάμων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αντικατασταθεί από το πόστο της στο Ληξιαρχείο του δήμου και δεν γνωρίζω αν ίσως τεθεί και σε διαθεσιμότητα ωσότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Όσον αφορά την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ που θεωρείται από τους εγκέφαλους του κυκλώματος και προφυλακίστηκε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν δημοτική σύμβουλος στον Χορτιάτη αλλά τοπική σύμβουλος Φιλύρου και ότι τα τελευταία χρόνια διέμενε στο Ωραιόκαστρο.

Επίσης, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την υπόθεση περιέχουν και τα ακόλουθα δημοσιεύματα.

Προφυλακίστηκαν άλλα 3 μέλη του κυκλώματος εικονικών γάμων

Μετά την προφυλάκιση της 52χρονης υποψήφιας Βουλευτή της...
Νέας Δημοκρατίας στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Μάρθα Τσαρτσίδου, για το κύκλωμα των εικονικών γάμων, που εξάθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, σήμερα προφυλακίστηκαν άλλα 3 άτομα που φέρονται ως εγκέφαλοι κυκλώματος, μετά την απολογία τους στην δεύτερη τακτική ανακρίτρια. Πρόκειται για μια Γεωργιανή που ονομάζεται Μαντόνα, τον άντρα της και τον αδερφό της. Απολογήθηκε επίσης στην ανακρίτρια ένας υπάλληλος της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος και αφέθηκε ελεύθερος.

Λευκοί γάμοι και για στελέχη της γεωργιανής μαφίας

Δύο στελέχη της γεωργιανής μαφίας, των διαβόητων «Vor v Zakone» (κλέφτες του νόμου), είναι μεταξύ των αλλοδαπών που ήθελαν να ελληνοποιηθούν το τελευταίο δίμηνο από το κύκλωμα με τους εικονικούς γάμους.

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι συγκεκριμένοι Γεωργιανοί, που έχουν την... έδρα τους στην Αθήνα, κατέχουν σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία της γεωργιανής μαφίας, η οποία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό κατακτώντας το χώρο της νύχτας και διεκδικώντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από ληστείες, διαρρήξεις, λαθρεμπόριο και εκβιασμούς.

Στη Θεσσαλονίκη ήρθαν μόνο για την τέλεση του γάμου, ενώ όπως προκύπτει από απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών που έχουν στα χέρια τους αστυνομικοί, είχαν πιέσει τα μέλη της οργάνωσης, ώστε η διαδικασία της νομιμοποίησής τους να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μπορούν στη συνέχεια ανενόχλητοι να παραμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, από την Ασφάλεια συνεχίζεται η έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο κύκλωμα των εικονικών γάμων και των ελληνοποιήσεων ενέχονται και αστυνομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένες απομαγνητοφωνήσεις δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση αναφέρει πως χρηματίζει αστυνομικό, για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα ορισμένες διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση ενέχονται 173 άτομα, ενώ συνελήφθησαν έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και 52χρονη μεσίτρια, η οποία διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Χορτιάτη και ήταν υποψήφια βουλευτίνα της ΝΔ και την οποία οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν ως «πρόσωπο - κλειδί». Οπως προέκυψε από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρχές, το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει 68 «λευκούς» γάμους, ενώ βρίσκονταν στα... σκαριά τουλάχιστον άλλοι 79.

Επεσαν σε... απεργία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο στελέχη της γεωργιανής μαφίας παντρεύτηκαν με εικονικό γάμο με μικρή χρονική διαφορά ο ένας από τον άλλον και όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, είχαν λάβει πολλές προφυλάξεις, προκειμένου να έρθουν στη Θεσσαλονίκη την... προηγούμενη μέρα από το γάμο τους. «Βιάζονταν πάρα πολύ και ήθελαν να τελειώσουν όλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μάλιστα, για κακή του τύχη ο ένας από αυτούς έπεσε πάνω σε απεργία των υπαλλήλων στους δήμους», επισημαίνει στέλεχος της Ασφάλειας. Οπως προκύπτει από συνομιλία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, μία από τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος ελληνοποιήσεων, η γνωστή και ως «Μαντόνα», προσπαθεί να ηρεμήσει τον αλλοδαπό, λέγοντάς του μάλιστα πως αν υπάρξει ανάγκη, τότε η ίδια θα «λαδώσει» κάποια άτομα, ώστε ο εικονικός γάμος να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τελικά, όπως αναφέρουν αξιωματικοί, ο γάμος και των δύο αλλοδαπών, μελών των «Vor v Zakone», τελέστηκε κανονικά. Μάλιστα και οι δύο έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την τέλεση του γάμου χωρίς να πάρουν μαζί τους τις... γυναίκες τους, οι οποίες άλλωστε είχαν επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο εντοπίστηκαν και πληρώθηκαν. Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί και αρκετοί ακόμη από τους αλλοδαπούς που απευθύνθηκαν στο κύκλωμα με σκοπό να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι «γνώριμοι» στις αστυνομικές αρχές λόγω της παράνομης δράσης τους κυρίως στον τομέα των διαρρήξεων. Αλλωστε, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, προκύπτει προκύπτει πως η δράση του κυκλώματος των παράνομων ελληνοποιήσεων ήταν τόσο διαδεδομένη στους κύκλους των αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, ώστε εξυπηρετούσαν άτομα που προέρχονταν από όλες τις περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Σαντορίνη, Κέρκυρα ακόμη και από το εξωτερικό.

Ψάχνουν για αστυνομικούς

Στο μεταξύ, αξιωματικοί της Ασφάλειας συνεχίζουν τις έρευνες προσπαθώντας να διαπιστώσουν εάν στο κύκλωμα των ελληνοποιήσεων ενέχονται και αστυνομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες γίνεται αναφορά για χρηματισμό αστυνομικού, ο οποίος δωροδοκείται από ένα άτομο που αποκαλείται ως «Θωμάς» με σκοπό να κατατεθούν άμεσα συγκεκριμένα αιτήματα ασύλου και ουσιαστικά να «παρακαμφθεί» η αναμονή, που απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές.

Επίσης, από συνομιλίες των «εγκεφάλων» της οργάνωσης προκύπτει πως αυτοί ζητάνε από ορισμένους αλλοδαπούς μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους βοηθήσουν στην προμήθεια της «ροζ κάρτας» (δελτίο αιτήσαντος πολιτικού ασύλου), καθώς, όπως λένε, μέρος από αυτά τα χρήματα προορίζεται για το χρηματισμό αστυνομικών. «Ερευνούμε το ενδεχόμενο, ωστόσο δεν έχουμε αποκλείσει την περίπτωση τα μέλη του κυκλώματος να χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία το δήθεν χρηματισμό αστυνομικών, ώστε να αρπάζουν περισσότερα χρήματα από τους αλλοδαπούς», εξηγεί αξιωματικός της Αστυνομίας.

Από τη γαμήλια τελετή στο διαζύγιο

Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, ορισμένοι από τους αλλοδαπούς αμέσως μετά το γάμο ήθελαν να προχωρήσουν τις διαδικασίες του διαζυγίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το οποίο πρέπει να εμφανίζονται ως παντρεμένο ζευγάρι. Συγκεκριμένα, αλλοδαπή γυναίκα μόλις παραλαμβάνει την άδεια διαμονής της στην Ελλάδα επικοινωνεί με στέλεχος της οργάνωσης αναφέροντας πως επιθυμεί να προχωρήσει στο... διαζύγιο.

Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος τής αναφέρουν πως η ίδια είναι παντρεμένη μόλις ένα χρόνο, ενώ ο νόμος απαιτεί ο γάμος να διαρκέσει τουλάχιστον μία τριετία. Τραγελαφική και η περίπτωση άλλης αλλοδαπής γυναίκας, η οποία αφού τελεί τον πολυπόθητο γάμο χάνει τα ίχνη του... άντρα της και αρχίζει να τον ψάχνει, καθώς πρέπει να της δώσει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία. Τελικά, με τη βοήθεια των μελών της οργάνωσης ανακαλύπτει πως ο άντρας της βρίσκεται στη... φυλακή.