• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Γνώμες
Αίτηση ακύρωσης της δήθεν δημοπρασίας εκμίσθωσης λατομείου στο Δρυμό, "φωτογραφικός" όρος από τη διοίκηση Γαβότση υπέρ του ΤΙΤΑΝΑ.

Σχόλιο "Τροχού", 29-6-2016.

ΑΙΤΗΣΗ                                 

Από Κελεσίδη Ευστάθιο του Χρήστου.

Προς το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Θέμα: Ακύρωση της απόφασης αρ. 160/2016 της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ωραιοκάστρου και της αρ. πρωτ. 13710/27-06-2016 διακήρυξης δημοπρασίας του δημάρχου Ωραιοκάστρου.

Ζητώ:

α) την ακύρωση της απόφασης αρ. 160/2016 της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ωραιοκάστρου, που ελήφθη στη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου 2016, με την οποία (με πλειοψηφία) καθορίζει τους όρους της πλειοδοτικής δημοπρασίας για «εκμίσθωση λατομείου αδρανών υλικών (παραγωγής τσιμέντου) σε δημοτική έκταση 85.448 τ.μ στη θέση Ντεβέ Καράν Δ.Δ Δρυμού Δήμου Ωραιοκάστρου»,

β) την ακύρωση της αρ. πρωτ. 13710/27-06-2016 διακήρυξης δημοπρασίας του δημάρχου Ωραιοκάστρου.

Οι δυο αυτές αποφάσεις είναι ακυρωτέες διότι περιέχουν φωτογραφικό όρο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν την παράγραφο Β1 στην οποία αναφέρεται: «Β.- Δικαίωμα συμμετοχής:
Β1.- Στην Δημοπρασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με την § 2β του άρθρου 8 του Ν. 1428/84, μόνο, επιχειρήσεις παραγωγής τσιμέντου, συνδεόμενες άμεσα με την περιοχή του λατομικού χώρου, καταθέτοντας αντίγραφο της τελευταίας σε ισχύ άδειας λειτουργίας του εργοστασίου τους.».

Με το συγκεκριμένο όρο φωτογραφίζονται οι εταιρίες Α.Ε ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ και η θυγατρική της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε που είναι οι μόνες οι οποίες εκμεταλλεύονται λατομεία αδρανών υλικών στην εν λόγω περιοχή «ΝΤΕΒΕ ΚΑΡΑΝ».

Με το φωτογραφικό αυτό όρο η πλειοδοτική δημοπρασία μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε απευθείας ανάθεση προς την εταιρία ΤΙΤΑΝ και τη θυγατρική της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ την ακύρωση της απόφασης αρ. 160/2016 της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ωραιοκάστρου και της αρ. πρωτ. 13710/27-06-2016 διακήρυξης δημοπρασίας του δημάρχου Ωραιοκάστρου.

Συνημμένα: α) Η απόφαση αρ. 160/2016 της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ωραιοκάστρου, β) η αρ. πρωτ. 13710/27-06-2016 διακήρυξη δημοπρασίας του δημάρχου Ωραιοκάστρου.

Ο αιτών: Κελεσίδης Ευστάθιος

 
"Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα". Όπου Ρόδος βάλτε πάρκο. (άρθρο για την πλήρη ανυπαρξία πάρκων στη Λητή)

Άρθρο, 23-7-2015.

Οι δημόσιοι κοινωνικοί χώροι είναι ένα κεκτημένο αγώνων και δυναμικών διεκδικήσεων των πολιτών. Είναι παραπλανητικό αν όχι ύπουλο οι δημόσιοι χώροι να ονομάζονται  "κρατικοί", ότι δηλαδή ανήκουν στην περιουσία του κράτους, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να τους διαχειριστεί κατά πώς το συμφέρει. Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στο λαό και είναι απαράβατος και μοναδικός νόμος να μείνουν σε αυτόν.

Τα πάρκα ανήκουν σε αυτούς τους δημόσιους χώρους. Χώροι κοινωνικής συνεύρεσης, παιχνιδιού, εκδηλώσεων, χώροι πρασίνου και ψυχικής ηρεμίας, τα πάρκα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού συνόλου της περιοχής στην οποία βρίσκονταν.

Η Λητή ανήκει σε αυτές τις περιοχές που δεν είχαν ποτέ έναν ανοιχτό δημόσιο κοινωνικό χώρο, ένα πάρκο. Οι εκάστοτε τοπικές αρχές εδώ και πολλά χρόνια υπόσχονταν τη δημιουργία ενός, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Κατά τη γνώμη μου μεγάλη ευθύνη φέρουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι κάτοικοι της Λητής. Είναι ονειροβασία να περιμένουμε από την κάθε εξουσία, τοπική ή κεντρική να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Αυτές τις μέρες το ζούμε αυτό. Η Εξουσία άλλα λέει και άλλα κάνει γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη "λαϊκή εντολή". Η "λαϊκή εντολή" αγαπητοί συμπολίτες πρέπει να συνοδεύεται με λαϊκή πρωτοβουλία και πράξη. Η εποχή της ανάθεσης έχει τελειώσει.

Αν θέλουμε να έχουμε δημόσιο χώρο, τότε πρέπει να τον διεκδικήσουμε, πρέπει να δράσουμε. Το παράδειγμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου είναι χαρακτηριστικό. Ενώσεις και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών διεκδίκησαν και κέρδισαν έναν από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους πανελλαδικά.

Η λύση είναι στα χέρια μας. Οι δημόσιοι χώροι είναι μπροστά μας. Δύο πρώην στρατόπεδα στο κέντρο της Λητής στέκονται ανεκμετάλλευτα αποτελώντας πηγές μόλυνσης. Όποιος θέλει βρίσκει λύσεις για πάρκα. Όποιος έχει όρεξη διεκδικεί. Και διεκδικεί αυτός που θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Είναι η στιγμή να βρεθούμε, να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε δημόσιο χώρο. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν πρόκειται να γίνει αν δεν το επιχειρήσουμε. Και όπως λέει και μια λαϊκή ρήση "για να γίνει ομελέτα πρέπει να σπάσουμε τα αυγά".

Σωτηρίου Μάλαμας, κάτοικος Λητής

 
Ο ΟΑΣΘ, η γραμμή 84 και οι ταλαιπωρημένοι μετακινούμενοι.

Άρθρο του Σωτηρίου Σωτήρη, 27-2-2015.

Το 2003 οι μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής του λεκανοπεδίου Λαγκαδά περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Ο.Α.Σ.Θ. αντί του ΚΤΕΛ που τις εξυπηρετούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σήμερα, εάν μπορούσε να γίνει ένα τοπικό δημοψήφισμα, πιστεύω πως οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μυγδονίας θα επέλεγαν να εξυπηρετούνται ξανά από το ΚΤΕΛ. Τα δρομολόγια της γραμμής του ΚΤΕΛ ήταν πράγματι πιο αραιά αλλά οι μετακινούμενοι έφταναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Δημοκρατίας) σε 20 με 30 λεπτά, σε αντίθεση με σήμερα που ο χρόνος διαδρομής φτάνει την 1,5 ώρα ενώ κατά την επιστροφή από την Θεσσαλονίκη αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η κύρια αιτία αυτού του προβλήματος είναι η μετεπιβίβαση που πραγματοποιείται στον Τ.Σ. Σταυρούπολης προς τη γραμμή 27 η οποία εισέρχεται στο κέντρο της πόλης και τερματίζει στον Τ.Σ. Πανεπιστήμια. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως προτάθηκε από τον τότε Δήμο Μυγδονίας σχεδόν δωρεάν παραχώρηση έκτασης κοντά στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα ώστε να χρησιμοποιηθεί για μετεπιβίβαση. Η πρόταση έμεινε στις προφορικές συνομιλίες και ο ΟΑΣΘ επέλεξε να ενοικιάσει τον υπάρχοντα, απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης, χώρο μετεπιβίβασης του Τ.Σ. Σταυρούπολης ο οποίος, όπως είχε τότε ειπωθεί, θα λειτουργούσε προσωρινά μέχρι την εξεύρεση μίας λύσης. Όμως, επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σταθμός μετεπιβίβασης για περιαστικές γραμμές της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Μυγδονίας ζητούσε εξαρχής την κατάργηση της μετεπιβίβασης και την είσοδο της γραμμής 84 στο κέντρο της πόλης με τερματικό σταθμό το Πανεπιστήμιο (Τ.Σ. Πανεπιστήμια). Γνωρίζω πως το επιζητεί και η σημερινή δημοτική αρχή, όπως το επιζητούσε και η προηγούμενη, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Οι αιτιάσεις για την άρνηση του ΟΑΣΘ είναι γνωστές και ίδιες διαχρονικά:  ανεπάρκεια του αριθμού των λεωφορείων και κυκλοφοριακή επιβάρυνση του κέντρου της πόλης. Τα επιχειρήματα αυτά πιθανόν να έπειθαν τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς της περιοχής εάν δεν ήταν γνωστή η με δύο μέτρα και δύο σταθμά πράξη: ενώ η γραμμή 83: Λαγκαδάς – Θεσσαλονίκη λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο όπως και η 84, οι αρμόδιοι φορείς του Λαγκαδά κατάφεραν να πείσουν τον ΟΑΣΘ να καταργήσει τη μετεπιβίβαση και να μεταφέρει τον τερματικό σταθμό στο Πανεπιστήμιο, ενώ αρχικά είχαν έρθει και αυτοί αντιμέτωποι με τις ίδιες αρνήσεις. Μάλιστα, κατά τη διαδικασία των συζητήσεων σχετικά με το αίτημα χρησιμοποιήθηκε το ελλιπές και πρόχειρο επιχείρημα ότι με τη γραμμή αυτή θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και κάτοικοι του πρώην Δήμου Μυγδονίας, καθώς, όπως ειπώθηκε, ορισμένα δρομολόγια διέρχονται από στάσεις που βρίσκονται κοντά στα όρια του οικισμού της Λητής. Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι οι κάτοικοι των τριών οικισμών να μετακινούνται με το όχημά τους (στην συντριπτική πλειοψηφία τους ως επιβάτες και όχι ως οδηγοί) μέχρι την κοντινότερη στάση (ΑΓΝΟ) απ’ όπου διέρχεται η γραμμή 83, η οποία βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 4 km από τη Λητή. Σπανιότερα (λόγω χαμηλότερης συχνότητας δρομολογίων), χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο τη στάση ΑΡΤΟΖΑ, που απέχει περίπου 1 km. Και οι 2 στάσεις αδυνατούν να δεχτούν μεγάλο αριθμό επιβατών, πόσο μάλλον στάθμευση οχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το Νερό της Μυγδονίας – ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

Άρθρο του Π. Κοσμίδη, 21-2-2015.

Για μια ακόμη φορά η ΔΕΥΑΩ μας ενημερώνει (18/2/15) ότι το νερό που υδρεύει τη δημοτική ενότητα της Μυγδονιας, είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.  Αναφέρει οτι συμβουλεύτηκε ειδικούς και ότι φταίει η έντονη βροχόπτωση, που το νερό ύδρευσης είναι φορτισμένο με νιτρικά. Δηλαδή ότι η βροχή, αντί για ευλογία για τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι το πρόβλημα, που τελικά φορτίζει με νιτρικά το νερό των γεωτρύνσεων.  Σε επίπεδο σοβαρότητας, είμαστε ένα βήμα πριν μας ανακοινώσει η ΔΕΥΑΩ ότι το να πιούμε νερό της προκοπής, είναι θέλημα Θεού και ότι πρέπει να αρχίσουμε τις λυτανείες για να σταματήσουν οι βροχές και να πέσει ξηρασία. 

Σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία των δημοτών από το νερό που δεν πίνεται, έχουν να κρατούν και λογαριασμό από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και την ευρηματικότητα των δημοτικών αρχόντων:

Ο Κος Σαραμάντος πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές οργάνωσε λαϊκή συνέλευση στο Δρυμό  και μας ανακοίνωνε προφορικά και γραπτά ότι «μπορούμε σήμερα να πίνουμε όλοι ΚΑΘΑΡΟ και ΔΙΑΥΓΕΣ νερό από τις βρύσες των σπιτιών του Δρυμού. Χωρίς καμιά απολύτως απαγόρευση». Η Πολιτεία με Όραμα υποσχόταν ότι θα έχει λύσει το πρόβλημα ποιότητας και ποοσότητας νερού στη Μυγδονία, εντός 6 μηνών. Ενώ όταν πλησίαζαν οι εκλογές -και ανέβηκε η γενναιόδωρή διάθεση.. - υποσχέθηκε ένα βασικό έργο υποδομής ανά δημοτική ενότητα εντός των πρώτων 100 ημερών της δημαρχίας του.

Εμείς οι δημότες, τελικά μείναμε με το νερό που δεν πίνεται και τα ερωτήματα μας, που αξίζει να απαντηθούν:

1.    Ποιος είναι υπεύθυνος για  την ποιότητα, ποσότητα και καταλληλότητα  του νερού ύδρευσης;

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ Υ2/2600/2001) αναφορικά με την «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» σε συμόρφωση προς την Οδηγία 98/83/ΕΚ, υπεύθυνος  για τη συμμόρφωση προς τους όρους είναι ο φορέας λειτουργίας του Δικτύου δηλαδή η ΔΕΥΑΩ. Η ΔΕΥΑΩ ενημερώνει σε τακτική βάση τους δημότες για την ποιότητα του νερού, γιατί υποχρεούται δια νόμου να το πράξει.

2.    Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Έχει τουλάχιστον αναγνωριστεί στις πραγματικές του διαστάσεις;

Δυστυχώς ούτε αυτό έχει γίνει. Το πρόβλημα δεν ξεκινάει από τις βρύσες μας. Εκεί καταλήγει. Η βροχή ξεπλένει συστηματικά  τα παραπανήσια λιπάσματα και τα διασταλάζει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή στην πολύτιμη δεξαμενή νερού από όπου αντλούμε για ανθρώπινη χρήση.  Έτσι τα παραπροϊόντα της αγροτικής δραστηριότητας, μετατρέπονται σε δηλητήρια στο ποτήρι μας.

Από πρώτο χέρι δηλαδή, παρατηρούμε ότι η εντατική γεωργία ως ανθρώπινη εντατική παραγωγική δραστηριότητα (όπως και η βιομηχανία), παράγει απόβλητα που διαπιστώνουμε ότι καταλήγουν στους φυσικούς αποδέκτες, με μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα. Άτοπο να αμφισβητήσει κανείς την πολλαπλή οφέλεια και αναγκαιότητα της γεωργικής δραστηριότητας (όπως και της βιομηχανίας). Ειναι όμως επιτακτικό, να εξελιχθεί, ώστε να μειωθεί το βλαπτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της, χωρίς υπερβάσεις κόστους και μειώσεις παραγωγικότητας (όπως ανάλογα εκσυγχρονίστηκαν και πολλοί κλάδοι βιομηχανικής δραστηριότητας, για να παραμείνουν βιώσιμοι και λειτουργικοί κατά σύννομο τρόπο και αειφορικό τρόπο).

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το νερό νεράκι λένε κι αυτό το καλοκαίρι οι κάτοικοι του Δρυμού.

Επιστολή, 14-7-2014.

ΝΕΡΟ   ΣΤΟ   ΔΡΥΜΟ.

Μετά   το  περσινό  εφιαλτικό  καλοκαίρι  , το   Νερό - Νεράκι  λέμε  για  ένα  ακόμα  καλοκαίρι  οι  κάτοικοι  του Δρυμού.
Ποιο   συγκεκριμένα ,  δίνω  μόνο  για  την  τελευταία  εβδομάδα  μερικά  ενδεικτικά  νούμερα  :
Δευτέρα   14  Ιουλίου ,  όλη  μέρα  χωρίς   νερό.
Κυριακή  13  Ιουλίου ,   είχαμε  νερό  μόνο  για  3  ώρες.
Σάββατο  12  Ιουλίου  ,  είχαμε  νερό  για  10  ώρες.
Πέμπτη   10   Ιουλίου ,   είχαμε  νερό  για   14  ώρες.
Τετάρτη   9   Ιουλίου ,   είχαμε  νερό  για   12  ώρες.
Όπως  βλέπετε  οι  ώρες  που  έχουμε  νερό  είναι  λιγότερες  , απ ΄αυτές  που  δεν  έχουμε.
Και   η   κατάσταση   πάει   από   το   κακό   στο  χειρότερο.
Στο     τέλος   μήπως  θα  πρέπει   να  πούμε  και  ευχαριστώ .
Και  εδώ  μπαίνουν  μερικά  ερωτήματα.
Ποιος  προγραμματισμός  έγινε  το  έτος  που  μας  πέρασε ;
Γιατί  δεν  έγιναν  2  χρόνια  οι  κατάλληλες  γεωτρήσεις  ;
Αφού  όπως  λένε  δεν  φτάνει  το  νερό  ,  γιατί  δεν  φέρνουν  νερό  με κάποιες  έστω  πρόχειρες  λύσεις  ,  όπως  υδροφόρες  του   Δήμου  ή  να  έρθει  νερό  μέσω  της  ΕΥΑΘ ;
Γιατί  σε  μερικούς  κατοίκους  του  Δρυμό   δε  κόπηκε  ποτέ  το  νερό  , ούτε  δευτερόλεπτο   ;   Μήπως  εκεί  δεν  πρέπει  να  κλείσει  ο  διακόπτης ;
Μήπως   η  απόφαση  του δημάρχου  να  μην  πληρώνει  κάποιος  το  Νερό  που  καταναλώνει  είναι  λάθος  ;
Είναι  δίκαιο  κάποιος  που  ποτίζει  ένα  ολόκληρο  θερμοκήπιο  , να πληρώνει  το  ίδιο  με  κάποιον  που  ποτίζει  πέντε  γλάστρες  ;
Βρείτε   επιτέλους  όσο  είναι  καιρός  μια  λύση  στο  πρόβλημα.
Σταματήστε  επιτέλους  τις  αστείες  δικαιολογίες ,  περί  συνεχών βλαβών . Πως  γίνεται  να  μην  σπάνε  οι  αγωγοί  το  Χειμώνα με  θερμοκρασίες  κάτω του  μηδενός  και  να  σπάνε  το  καλοκαίρι ;
Δεν  μπορεί  εσύ  για  μέρες  να  μην  έχεις  νερό  να  κάνεις  ένα  ντους  και  ο  γείτονας  να  έχει  όλη  μέρα  το  λάστιχο  στο  κήπο  και  να  ποτίζει ακόμα  και  τα  χώματα.
Το  νερό  είναι  κοινωνικό  αγαθό  και  πρέπει  να  το  παρέχεις  σε  όλους δίκαια. 
Και  αν  κάποιος  το  υπερσπαταλάει  πρέπει  και  να  το πληρώνει.

Εκτός  και  αν  :   ΜΙΑ   ΒΡΟΧΗ   ΘΑ   ΜΑΣ   ΣΩΣΕΙ.

Μετά    τιμής  :
ΚΑΜΠΕΡΗΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 
Ευχαριστήριο Ευάγγελου Καραστερίου.

Επιστολή, 27-5-2014.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,  συνδημότες και συνδημότισσες

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη αποδοχή εκ μέρους σας της υποψηφιότητάς μου και την ανάδειξή μου για δεύτερη συνεχή φορά ως Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Συμπαρατάχτηκα με το συνδυασμό «Πολιτεία με Όραμα», επειδή πίστεψα και πιστεύω ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στα συσσωρευμένα καθημερινά προβλήματα του τόπου μας. Είναι μια παράταξη που έχει ως κατευθυντήρια αρχή αδιαπραγμάτευτες αξίες και έκανε σημαία της, τη δική σας ενεργό συμμετοχή στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο μεγάλος αριθμός ψήφων που μου δώσατε, αποτελούν για μένα την απαρχή μιας δημιουργικής παρουσίας στην καθημερινότητά σας.

Οι αυτοδιοικητικές  εκλογές ΔΕΝ  είναι κομματικές και έχουν να κάνουν με μας, τους ανθρώπους του χωριού και της πόλης και την καθημερινότητά μας. Ορισμένοι προσπάθησαν να μας πείσουν για το αντίθετο. Τρεισήμισι χρόνια, που ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος, τίμησα τη ψήφο που μου δώσατε και πάλεψα για το κοινό συμφέρον. Η προσπάθειά μου αυτή εκτιμήθηκε και ανταμείφθηκε εκ νέου με τη ψήφο σας. Η τιμή στο πρόσωπό μου είναι μεγάλη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ευχαριστήριο του Ν. Πασσιά.

Επιστολή, 24-5-2014.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για την στήριξη που μου παρείχατε με την ψήφο σας την 18η του Μάη. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η θέση που με κατατάξατε στην εκτίμησή σας και η θέση που εσείς μου δώσατε στο ψηφοδέλτιό μας. Είναι δέσμευση να συνεχίσω να παλεύω για το καλό όλου του Δήμου Ωραιοκάστρου με ακόμη περισσότερη δύναμη και πάθος. Είναι εντολή να είμαι παρών και να διεκδικώ έναν καλύτερο Δήμο για όλους μας, σύμφωνα με τις Αξίες και τις Θέσεις του Προγράμματός μας. Είναι εντολή να είμαι δυναμικά παρών στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος προοδευτικών πολιτών που, μακριά από εξαρτήσεις και συμφέροντα, θα διεκδικήσει σε πέντε χρόνια να αναλάβει τις τύχες του τόπου, για να ανήκει αυτός ο τόπος στους πολίτες του.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Τρεις Μελισσοχωρίτες της παράταξης Παπακωνσταντίνου διαχωρίζουν τη θέση τους από την υποστήριξη στο Γαβότση.

Επιστολή, 23-5-2014.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγωνισθήκαμε για την ανανέωση των πολιτικών πρακτικών στον δήμο μας. Οι ψηφοφόροι είπαν με τον τρόπο τους στην παράταξή μας , πως πρέπει να περιμένει.

Αντί αυτού η ηγεσία της παρατάξεως επέλεξε μεθόδους του παρελθόντος. Διαχωρίζουμε την θέση μας.

Οι δημότες έχουν νου και γνώση και δεν χρειάζονται μεσολαβητές για να επιλέξουν δήμαρχο.

Ευχαριστούμε τους Μελισσοχωρίτες, που ανέδειξαν την Δύναμη Δημιουργίας-Νέα Πρόταση πρώτη δύναμη στην κοινότητά μας.

Βλάχος Γεώργιος, Πετρούδης Φώτιος, Καραμήτρης Δημήτριος

 
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΛΑΤΣΙΚΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-Νέα Πρόταση».

Επιστολή, 21-5-2014.

Συνδημότες  και  Συνδημότισσες,

Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω  όλους,  κι έναν-έναν προσωπικά, που με τιμήσατε με τη ψήφο σας για το Τοπικό Συμβούλιο Δρυμού.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι με λύπη μου αποχωρώ από την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» καθώς ο επικεφαλής της δεν τήρησε την αρχική μας συμφωνία περί αυστηρής ουδετερότητας στο Β’ γύρο, όπως μου είχε υποσχεθεί, στην αρχική μας συνάντηση όταν μου ζήτησε να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του.

Έδωσα έναν έντιμο και καθαρό αγώνα μαζί με τους συνυποψήφιους μου για το Τοπικό Συμβούλιο Δρυμού το 2010 με το ψηφοδέλτιο του κ. Νίκου Μπάτου, αγωνιζόμενη για να φύγει μια «κακή», κατά την άποψη μου διοίκηση στο Δήμο Μυγδονίας, η οποία ξεκίνησε το 2002, με την ανατροπή του Δρυμιώτη δήμαρχου κου Καμπέρη.

Δυστυχώς η απελθούσα διοίκηση του Δήμου Μυγδονίας το 2010, έκανε τότε ένα «λυσσαλέο» πόλεμο εναντίον του κ. Μπάτου, βοηθώντας έτσι στο να εγκατασταθεί η διοίκηση Σαραμάνδου στο Ωραιόκαστρο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ευχαριστήρια επιστολή Θεόφιλου Ευθυμίου.

Επιστολή, 20-5-2014.

Αγαπητοί μου φίλοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, όλες και όλους εσάς, που με τόση εμπιστοσύνη και αγάπη ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου, και με τιμήσατε με την ψήφο σας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού μας και κυρίως τον αγαπητό μας υποψήφιο δήμαρχο κ. Αστέριο Γαβότση, για την αξιοπρεπή συνεργασία που είχαμε και για τον έντιμο αγώνα που δώσαμε τον τελευταίο καιρό.

Η παρουσία όλων μας στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή είναι απαραίτητη προκειμένου να δώσουμε στην "Πολιτεία με Όραμα" την ευκαιρία να πάρει το τιμόνι του Δήμου Ωραιοκάστρου και να χαράξει τη νέα πορεία που σχεδιάζουμε και ονειρευόμαστε.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ευθυμίου Θεόφιλος

 
Σκέψεις - προτάσεις του Βασίλη Χατζηκαλία υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη Γαβότση.

Άρθρο, 14-5-2014.

Ως δημότης της περιοχής μας θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις μου με την ελπίδα ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για την βελτίωση του τόπου μας.

Το φυσικό περιβάλλον έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο, καθώς του προσφέρει στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή του, όπως τον αέρα τον ήλιο και το νερό. Η φύση με το κάλλος της αποτελεί πηγή αγαλλίασης και έμπνευσης.

Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την λίμνη που υπάρχει στον τόπο μας και με την κατάλληλη διαφήμιση να την γνωρίσει ο κόσμος όχι μόνο τις περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα μπορούσε να γίνει χώρος για παιγνίδι και ταυτόχρονα εκπαίδευσης μοντελιστών ταχύπλοων σκαφών. Με αυτό τον τρόπο σιγά - σιγά θα γίνει πόλος έλξης που θα μπορούσαν να διοργανώνονται και κάποιοι αγώνες, έτσι ώστε να μπορεί να ανεβεί η επισκεψιμότητα στο Ωραιόκαστρο, με άμεση συνέπεια την οικονομική ενίσχυση της αγοράς. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό στολίδι του δήμου μας μέσα σε ένα οργανωμένο τόπο αναψυχής. 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προκειμένου εκτός από τα σχολεία της περιοχής (υπάρχει στο Βερτίσκο Λαγκαδά και στο Κορδελιό) να αρχίσουν τα σχολεία της Θεσσαλονίκηςνα το επισκέπτονται και αυτό θα είναι πιο εφικτό λόγου του μικρότερου κόστους μετάβασης προς το κοντινότερο προορισμό. Επιπρόσθετα όλοι οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για οικολογικά ζητήματα.Είναι γνωστό ότι βασικός άξονας της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η υιοθέτηση συμπεριφορών σύμφωνα με το περιβαλλοντικό ήθος.

Αντιλαμβανόμαστε, πως η ψυχαγωγία είναι μια βασική ανάγκη για τον σύγχρονο άνθρωπο. Έτσι παράλληλα με τις προσπάθειες ανάπτυξης των πολιτιστικών συλλόγων προτείνουμε τη δημιουργία ενός δημοτικού κινηματοθέατρου.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον δήμο μας και να τον εξελίξουμε με την συμβολή και την αφοσίωση όλων μας. Έχουμε ένα όραμα για μια καλύτερη πολιτεία. Ας το πραγματοποιήσουμε μαζί.

ΧΑΤΖΗΚΑΛΙΑΣ Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 
Συνέντευξη του Νίκου Πασσιά, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ".

Συνέντευξη, 13-5-2014.

Ζητούμενο της κοινωνίας μας πάντα ήταν η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων και η ενασχόλησή τους με τα κοινά και την πολιτική. Με έναν τέτοιο νεαρό υποψήφιο για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να ακούσουμε τι έχει να μας πει η νέα γενιά αυτού του τόπου. Πρόκειται για τον Νίκο Πασσιά, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο για το Δήμο Ωραιοκάστρου με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη-Ανατροπή», με τον οποίο περάσαμε ένα ενδιαφέρον δίωρο. Ας τον ακούσουμε:

Νίκο, τι σε οδήγησε στην απόφαση να θέσεις υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είναι τωρινή απόφαση. Είναι στάση ζωής. Υπήρξα ενεργό μέλος κάθε κοινότητας και οργανισμού που συμμετείχα. Ήμουν ενεργό μέλος των μαθητικών συμβουλίων, των φοιτητικών συλλόγων και κινημάτων. Παράλληλα έχω διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού και Πρόεδρος για 4 θητείες, υπεύθυνος σύνταξης της εφημερίδας «δρυμός», ενώ είμαι ενεργό μέλος των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, καθώς και αθλητής μπάσκετ στην ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Μελισσοχωρίου και, παλιότερα, της Δόξας Δρυμού. Όπως καταλαβαίνεται, λοιπόν, για μένα ήταν μονόδρομος και φυσική εξέλιξη να δηλώσω παρόν σε αυτές τις εκλογές και έτοιμος να συμβάλω από τη μεριά μου στην ανατροπή του φθαρμένου παρελθόντος και στο χτίσιμο του νέου Δήμου.

Γιατί με την «Αλληλεγγύη-Ανατροπή»;

Η αλήθεια είναι ότι είχα και άλλες επιλογές, όμως κατέληξα στο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης-Ανατροπής». Αυτό συνέβη γιατί βλέποντας τα πρόσωπα, τις τακτικές και τις πολιτικές επιλογές των άλλων συνδυασμών διέγνωσα ότι όλοι τους απλά ανακυκλώνουν και επανασερβίρουν το ξαναζεσταμένο φαγητό του χρεοκοπημένου παρελθόντος. Έτσι, επέλεξα από την πρώτη στιγμή να ενώσω τις δυνάμεις μου με μια ομάδα ανθρώπων, ώστε να ξεκινήσουμε κάτι νέο, φρέσκο και δυναμικό. Μια αυτοδιοίκητη και αμεσοδημοκρατική παράταξη που θα ανατρέψει το φθαρμένο καθεστώς, θα χτίσει ένα νέο Δήμο και θα εφαρμόσει ένα εναλλακτικό μοντέλο διοίκησης και κοινωνικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σεβασμό στο περιβάλλον του. Γι’ αυτό εντάχθηκα από την πρώτη στιγμή στον πυρήνα της παράταξης, δηλαδή στην επιτροπή σύνταξης του Προγράμματός μας, και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Σε τι πιστεύεις ότι διαφέρει ο δικός σας συνδυασμός;

Κοιτάξτε, τα τοπικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και εκδηλώνονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Νομίζω ότι είναι σπατάλη χρόνου και χώρου να αναφερθώ συγκεκριμένα. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της διαχείρισης και των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων διοικήσεων Σαραμάντου-Γαβότση-Μπάτου. Τώρα τα ίδια πρόσωπα και πολιτικές ανακυκλώνονται και με άλλο προσωπείο, αλλά την ίδια ουσία, ζητάν ξανά την ψήφο του κόσμου. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Εμείς διαφέρουμε πρώτον στα πρόσωπα. Είμαστε νέοι, άφθαρτοι και χωρίς βαρίδια από το παρελθόν. Και δεύτερον διαφέρουμε στην πολιτική μας πρόταση. Και όταν λέω πολιτική δεν εννοώ κομματική, αλλά μιλάω για έναν νέο εναλλακτικό Στρατηγικό Σχεδιασμό. Για έναν εναλλακτικό αναπτυξιακό δρόμο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΠΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΓΗΣ.

Άρθρο του Δ. Αξιλιθιώτη, 7-5-2014.

Είναι γνωστό ότι η αξία της γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χρήσεις γης που ισχύουν στην κάθε περιοχή αλλά και με την οικοδομησιμότητα της.

Ένας παράγοντας επιρροής είναι και το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), το οποίο έχει εγκριθεί για τον πρώην Δήμο Μυγδονίας το 2010. Το ΓΠΣ στην ουσία είναι ένα γενικό πλάνο σύμφωνα με το οποίο οργανώνονται οι χρήσεις στην γη π.χ. οικιστικής ανάπτυξης, ειδικής προστασίας, γεωργικής γης, τουριστικών & αθλητικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών κ.λ.π. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις του ΓΠΣ θα εφαρμοστεί η μελέτη Πολεοδομικού Σχεδιασμού που αφορά την Επέκταση Σχεδίου και μετέπειτα Πράξη Εφαρμογής. Όλα αυτά σημαίνουν οικονομική άνθιση και ανάπτυξη στην περιοχή, με προσέλκυση νέων κατοίκων που επιθυμούν την αποκέντρωση καθώς και νέων επενδυτών επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Έπειτα όμως από ιδιωτική πρωτοβουλία μηχανικών αξιολόγησης του ΓΠΣ, προέκυψαν διάφορες αστοχίες. Αυτές αφορούν στις επικαλύψεις του ΓΠΣ Μυγδονίας με το αντίστοιχο του Ωραιοκάστρου σε μεγάλη έκταση, καθώς και λαθεμένης εφαρμογής του ορίου επέκτασης οικισμού της απόφασης Νομάρχη και στους τρεις οικισμούς (Μελισσοχώρι, Λητή, Δρυμός) μέχρι και  90 στρέμματα.

Ένας άλλος παράγοντας που υπήρχε ήδη είναι η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του 2004 και συγκεκριμένα η τροποποίηση αυτής, με την ΚΥΑ 39542/2008 η οποία και διαμόρφωσε την τελική κατάσταση. Η ΚΥΑ έχει ως σκοπό τον καθορισμό ζωνών προστασίας, καθορισμό χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης λόγω του υγροτοπικού συστήματος των λιμνών Βόλβης-Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών, ως Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων. Έτσι δημιουργήθηκαν 3 ζώνες (Α, Β & Γ). Σύμφωνα με αυτήν περιορίστηκε η δόμηση ΜΟΝΟ στην Γ ζώνη, η οποία βρίσκεται μακρύτερα των Α και Β, οπότε και από τους κυρίως χώρους προστασίας (λίμνες). Αυτός ο περιορισμός καθορίζει την δυνατότητα δόμησης μόνο σε αγροτεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων και καταργεί την δόμηση κατά παρέκκλιση επί χαρακτηρισμένων δρόμων και εντός ζώνης. Για παράδειγμα, όταν ένα αγροτεμάχιο με έκταση 2 στρέμματα δομούσε 200 τ.μ. κτίσμα, μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ δεν δομεί πλέον. Αυτό λοιπόν σημαίνει την τεράστια μείωση της αξίας της γης περίπου 70% ανά περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Έχεις επιλογή…

Άρθρο, 24-4-2014.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στο δημόσιο βίο και στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογένεση, όσο και αν κάποιοι το επικαλούνται. Άλλωστε ζητούμενο είναι η κομματική χειραφέτηση και όχι η από-πολιτικοποίηση των πάντων.
«Ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει… μπλε.»

Έτσι και στο Δήμο Ωραιοκάστρου έχουμε τρεις υποψηφιότητες που αναφέρονται σε συγκεκριμένο χώρο. Αντιπροσωπεύουν το παλιό, το γνωστό, το φθαρμένο, το χρεοκοπημένο. Τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνουν τον εαυτό τους και, αναδιατάσσοντας τις συμμαχίες τους, προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν στο προσκήνιο. Ενώ, κάποιοι διάδοχοι προσπαθούν να τρυπώσουν στο κόλπο. Οι ίδιες παλαιοκομματικές τακτικές. Οι ίδιες νοοτροπίες. Οι ίδιες προτάσεις. Η κατάσταση θυμίζει παρασκευή κοκτέιλ. Αν αναμείξει κανείς τα ίδια ποτά, σε ό, τι ποτήρι και να σερβίρει, το ίδιο κοκτέιλ θα πιεί. Άλλωστε με τα υλικά του παρελθόντος δεν μπορείς να χτίσεις ένα διαφορετικό μέλλον.

Τώρα έχεις επιλογή! «Αλληλεγγύη – Ανατροπή»!

Έχεις την επιλογή του νέου, του φρέσκου, του άφθαρτου, του ελπιδοφόρου! Έχεις την επιλογή ενός εναλλακτικού μοντέλου διοίκησης και ανάπτυξης με κοινωνικούς όρους και επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Έχουμε βάλει δύο μεγάλα στοιχήματα:

Το πρώτο είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Χωρίς συγκροτημένη κοινωνία δεν μπορούμε να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Κ ΔΡΥΜΟΥ.

Επιστολή, 4-4-2014.

Μια πρόταση – δέσμευση ακούστηκε για πρώτη φορά από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, στην ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο ΚΑΠΗ Δρυμού, στις 23 Μαρτίου 2014, ο οποίος δεσμεύτηκε σημαντικό μέρος των εσόδων του λατομείου να επιστρέφει στην κοινωνία του Δρυμού ως ανταποδοτικό μέρος για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, καθώς η οικονομική συνεισφορά της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας μας στο ταμείο του διευρυμένου Δήμου είναι η σημαντικότερη. «Άλλωστε ο Δρυμός προσφέρει πιο πολλά από όλους στο ταμείο του Δήμου Ωραιοκάστρου και δυστυχώς παίρνει πολύ λιγότερα. Αυτό με τη δική μας διοίκηση θα αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το λατομείο του Δρυμού έφερε την τελευταία 15ετία τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο Μυγδονίας και στον Δήμο Ωραιοκάστρου (βάσει των ισολογισμών που δημοσιεύθηκαν). Εσείς είδατε αντίστοιχα μεγάλα έργα να γίνονται στο Δρυμό, πλην της αποχέτευσης και αυτής ατέλειωτης μέσα στον οικισμό; Όσο για τα νερό που πίνουμε τι να πούμε. Έγινε σαν το γεφύρι της Άρτας.

Με αφορμή τα παραπάνω προτείνουμε (και είναι μειονέκτημά μας που δεν την σκεφτήκαμε ως κάτοικοι τόσο καιρό) ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, να ζητήσουν με έγγραφη δέσμευσή τους με τους επικεφαλής των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν, να έρχονται τα ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ανεξάρτητα από τα χρήματα που δικαιούμαστε από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ακόμη και με όρο τη σύσσωμη αποχώρησή τους από τον συνδυασμό τους.

Επίσης, οι διαπραγματεύσεις των υποψηφίων να γίνονται ΦΑΝΕΡΑ, πάνω από το τραπέζι και παρουσία του κόσμου (δημόσιοι χώροι υπάρχουν) και όχι σε μυστικές και νυκτερινές μαζώξεις, και να γίνει επιτέλους κάποτε ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ του πόσου υλικού εξάγεται από το λατομείο κάθε χρόνο, καθώς από αυτό εξαρτώνται και τα έσοδα μας.

Να μην γίνονται μόνο συμφωνίες για αντιδημαρχίες ή άλλες έμμισθες ή μη θέσεις, και για τις οποίες είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα για τον πολύπαθο τόπο μας: να βγαίνουν οι επιτυχόντες δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι κλπ και να λένε «αυτόν μου δώσατε, να μου δίνατε κάποιον καλύτερο», «δεν με νοιάζει, εγώ πληρώνομαι» και άλλα πολλά ευτράπελα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Συνθήκες ψύχους στο κλειστό Γυμναστήριο του Δρυμού.

Επιστολή πολίτη, 4-2-2014.

Σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλε μητέρα, στο κλειστό Γυμναστήριο του Δρυμού, στο οποίο γυμνάζονται εκατοντάδες παιδιά και νέοι, επικρατούν συνθήκες ψύχους, αφού δε λειτουργούν τα καλοριφέρ και ο χώρος δεν μπορεί να θερμανθεί επαρκώς με τα αερόθερμα που χρησιμοποιούνται. Για το πρόβλημα είναι ενημερωμένη εδώ και καιρό η δημοτική αρχή αλλά δεν προχωρά στην επίλυσή του. Δεν γνωρίζω τις αιτίες του προβλήματος (είναι χαλασμένος ο καυστήρας;) αλλά θα πρέπει να πω ότι στο κλειστό Γυμναστήριο του Ωραιοκάστρου (Κονταξοπούλειο) που βρίσκομαι συχνά δεν έχω αντιληφθεί κάτι παρόμοιο. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

 
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

Άρθρο, 2-2-2014.

Τα τελευταία τρία χρόνια της διοίκησης Σαραμάντου έχουμε γευτεί την πλήρη απαξίωση στα θέματα που αφορούν την Νεολαία του δήμου μας. Καμμία μέριμνα και καμμία κοινωνική πρόταση για την ασφάλεια των μαθητών όσον αφορά τα σχολικά κτήρια. Ζήσαμε σχολεία ασυντήρητα, επικίνδυνα για τους μαθητές, με στέγες να καταρρέουν και από θαύμα να μη θρηνούμε θύματα.

Σήμερα η μετακίνηση των μαθητών του ΓΕΛ Μυγδονίας από το Μελισσοχώρι γίνεται μέσω αστικής συγκοινωνίας με έξοδα δικά τους, που για την σημερινή εποχή είναι μια επιπλέον επιβάρυνση στην οικογένειά τους, ενώ μέχρι πρότινος γινόταν ΔΩΡΕΑΝ. Η δικαιολογίαότι το Μελισσοχώρι απέχει λιγότερο από 5 χιλιόμετρα από τον Δρυμό είναι κάτι παραπάνω από αφελής και απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Κύριοι της Διοίκησης, πως είναι δυνατόν να μιλάτε ότι επιτελείτε κοινωνικό έργο, όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πιο μικρά καθημερινά προβλήματα των νέων;  Το έργο σας λοιπόν, μάλλον το εκλαμβάνουμε σαν ένα έργο κωμωδίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

ΗΛΙΑΣ ΜΗΤΟΣ (Υποψήφιος της παράταξης του Α. Γαβότση «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»)

 
Προβληματική στάση, χωρίς στέγαστρο, στη Λητή. Κίνδυνος ατυχήματος για τους μαθητές.

Επιστολή πολίτη, 23-1-2014.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μαθητές της Λητής.

Καθημερινά, μετακινούνται από και προς τη ΛΗΤΗ με την αστική συγκοινωνία και κυρίως τις απογευματινές ώρες (από τις 16:00 έως τις 23:00) μαθητές που πηγαίνουν στο φροντιστήριο. Στο 13,5 χλμ. της Παλαιάς Ε.Ο. Θες/νίκης-Σερρών, στη στάση "Γεράνι" , απ' όπου επιβιβάζονται και αποβιβάζονται 23 περίπου επιβάτες-μαθητές, ο φωτισμός είναι ανεπαρκής και δεν υπάρχει στέγαστρο. Οι μαθητές, όταν βρέχει, πηγαίνουν και καλύπτονται στο στέγαστρο του ταχυδρομείου, που βρίσκεται στο απέναντι ρεύμα. Όταν έρχεται το λεωφορείο, διασχίζουν το δρόμο ώστε να περάσουν απέναντι και να ανέβουν στο λεωφορείο, με προφανή κίνδυνο ατυχήματος.

Για το θέμα ενημερώσαμε με αίτηση τον αντιδήμαρχο, στέλνοντας επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου: 38428 στις 25/11/2013. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει γραπτή απάντηση και θα θέλαμε να δημοσιευθεί η επιστολή αυτή στην ιστοσελίδα σας. 
Το ψηφοθηρικό αλισβερίσι ξεκίνησε και πάλι.

Άρθρο, 21-1-2014.

Υπάρχει μία ένταση. Μια έντονη κινητικότητα και υπερδραστηριότητα των ανθρώπων που υποτίθεται ότι ασχολούνται με τα κοινά. Όλων αυτών που είναι μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και αυτών που θέλουν να γίνουν. Έτσι ξαφνικά δραστηριοποιήθηκαν όλοι; Έτσι ξαφνικά θυμήθηκαν τον πολίτη, τον κάτοικο του Δήμου Ωραιοκάστρου; Ρητορική ερώτηση. Σε περίπου 6 μήνες είναι οι δημοτικές εκλογές. Και το προεκλογικό πανηγύρι έχει ήδη ξεκινήσει. Πιστοί στις πολιτικές παραδόσεις αυτής της χώρας, οι φιλόδοξοι υποψήφιοι “άρχοντες” του δήμου, δεν έχουν αφήσει εκδήλωση για εκδήλωση χωρίς να δώσουν το “παρών”. Από γάμους, βαφτίσια, και κηδείες σε τραπεζώματα και κεράσματα πιθανών ψηφοφόρων τους.  Αυτή είναι η “πολιτική”. Αυτή αποδίδει και αυτή συνεχίζεται.

Ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως το μέσο για την Εξουσία, όχι ως το υποκείμενο της Δημοκρατίας. Ο πολίτης γίνεται πάλι, στα λόγια, πρωταγωνιστής. Μέχρι τη στιγμή που θα ρίξει το χαρτάκι, την ψήφο, στο κουτί. Από κει και πέρα μηδενίζεται και απροκάλυπτα ο ρόλος του. Αυτό ακριβώς που θέλει το σύστημα της δημοκρατίας της ανάθεσης. Τον πολίτη ως ψηφοφόρο και μόνο.

Από τη μεριά του και ο πολίτης έχει “εξοικειωθεί” με την ιδέα αυτή. Θεωρεί δημοκρατικό του δικαίωμα μα και “υποχρέωση” τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος του πολίτη, όσο και αν βολεύει την Εξουσία. Ο ρόλος του είναι πολύ μεγαλύτερος και έρχεται σε αντιπαράθεση με την Εξουσία. Γιατί όπου και όποτε οι πολίτες οργανώθηκαν για τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ή για την επίλυση των προβλημάτων τους ήρθαν σε αντιπαράθεση με την εξουσία, κρατική ή τοπική. Η συνειδητοποίησή μας ως πολίτες, η συμμετοχή μας στα κοινά, η αυτοοργάνωσή μας αναιρεί την Εξουσία.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι το πάθημα δεν έγινε ακόμα μάθημα. Ότι η λέξη διαφθορά και κρίση είναι συνώνυμο της εξουσίας, όσα και αν έχουμε περάσει. Κατ'αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε άπραγοι να κοιτάμε το προεκλογικό πανηγύρι και να βιώνουμε την καταστροφή της ζωής μας. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα απαλλαχτούμε από τους διαχειριστές της, ώστε να να την πάρουμε στα χέρια μας.

Σωτηρίου Μάλαμας, Διαιτολόγος, κάτοικος Λητής

 
Ο ρόλος των Δήμων στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Άρθρο του Γ. Εδιρνέλη, 19-12-2013.

Καταιγιστικές και συγκλονιστικές αναμένονται οι εξελίξεις για την Ελληνική κοινωνία από τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών (στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα) και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις ακόμα και για συντηρητική κατάσχεση για οφειλές προς το δημόσιο πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Δεν μπορεί λοιπόν να μη νιώθει κανείς φόβο, άγχος και ανησυχία για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν και τι είδους συνέπειες ήδη επικρέμονται «ως δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών» όλων μας.

Όλα τα παραπάνω καθώς και η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων που αναμένονται συντομότατα, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα ήδη εξουθενωμένα από την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την υψηλή φορολογία και την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ελληνικά νοικοκυριά.

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων καθώς και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης σπιτιών, θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο, όπως άλλωστε έχει συμβεί προηγουμένως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ισπανία και Ιταλία, στις οποίες αυτή τη στιγμή έχει υπολογιστεί ότι περίπου κάθε είκοσι λεπτά ένας ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του.

Πώς θ’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, το έχουμε σκεφτεί;

Ποιός θα υπερασπιστεί, ποιος θα βοηθήσει, ποιος θα παρέχει τρόφιμα, στέγη, θέρμανση στους ανθρώπους αυτούς που θα μείνουν στο δρόμο; Ποιος θα γίνει ασπίδα προστασίας των κατοίκων αυτής της χώρας απέναντι στην ανάλγητη σημερινή κυβέρνηση;

Οι Δήμοι πρέπει να παίξουν το ρόλο αυτό.

Η μεγάλη πλειονότητα των Δήμων, που έως σήμερα στέκονται σχεδόν απαθείς μπροστά σε όσα αντιμετωπίζουν οι δημότες τους, μπορούν και πρέπει να κινητοποιηθούν για ν’ αντιμετωπίσουν τη νέα τραγική και δραματική πραγματικότητα.

Οι Δήμοι πρέπει καταρχήν:

Να ενεργοποιήσουν τις κοινωνικές τους δομές, να οργανώσουν χώρους φιλοξενίας αστέγων, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, να παρέχουν δωρεάν στους δημότες τους νομική συμβουλευτική για τα προβλήματά τους με το Κράτος, τη ΔΕΗ και τις Τράπεζες, να συντονίσουν όλες τις δομές εθελοντισμού και αλληλεγγύης που υπάρχουν στους κόλπους τους και να δημιουργήσουν νέες. Να συσπειρώσουν όλους τους φορείς της περιοχής τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Να είναι σταθερά εκεί που κρίνεται η ΖΩΗ των δημοτών τους.

Διαβάστε περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενοΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 1 από 2