• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Συνέντευξη του Νίκου Πασσιά, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ".

Συνέντευξη, 13-5-2014.

Ζητούμενο της κοινωνίας μας πάντα ήταν η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων και η ενασχόλησή τους με τα κοινά και την πολιτική. Με έναν τέτοιο νεαρό υποψήφιο για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να ακούσουμε τι έχει να μας πει η νέα γενιά αυτού του τόπου. Πρόκειται για τον Νίκο Πασσιά, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο για το Δήμο Ωραιοκάστρου με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη-Ανατροπή», με τον οποίο περάσαμε ένα ενδιαφέρον δίωρο. Ας τον ακούσουμε:

Νίκο, τι σε οδήγησε στην απόφαση να θέσεις υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είναι τωρινή απόφαση. Είναι στάση ζωής. Υπήρξα ενεργό μέλος κάθε κοινότητας και οργανισμού που συμμετείχα. Ήμουν ενεργό μέλος των μαθητικών συμβουλίων, των φοιτητικών συλλόγων και κινημάτων. Παράλληλα έχω διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού και Πρόεδρος για 4 θητείες, υπεύθυνος σύνταξης της εφημερίδας «δρυμός», ενώ είμαι ενεργό μέλος των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, καθώς και αθλητής μπάσκετ στην ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Μελισσοχωρίου και, παλιότερα, της Δόξας Δρυμού. Όπως καταλαβαίνεται, λοιπόν, για μένα ήταν μονόδρομος και φυσική εξέλιξη να δηλώσω παρόν σε αυτές τις εκλογές και έτοιμος να συμβάλω από τη μεριά μου στην ανατροπή του φθαρμένου παρελθόντος και στο χτίσιμο του νέου Δήμου.

Γιατί με την «Αλληλεγγύη-Ανατροπή»;

Η αλήθεια είναι ότι είχα και άλλες επιλογές, όμως κατέληξα στο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης-Ανατροπής». Αυτό συνέβη γιατί βλέποντας τα πρόσωπα, τις τακτικές και τις πολιτικές επιλογές των άλλων συνδυασμών διέγνωσα ότι όλοι τους απλά ανακυκλώνουν και επανασερβίρουν το ξαναζεσταμένο φαγητό του χρεοκοπημένου παρελθόντος. Έτσι, επέλεξα από την πρώτη στιγμή να ενώσω τις δυνάμεις μου με μια ομάδα ανθρώπων, ώστε να ξεκινήσουμε κάτι νέο, φρέσκο και δυναμικό. Μια αυτοδιοίκητη και αμεσοδημοκρατική παράταξη που θα ανατρέψει το φθαρμένο καθεστώς, θα χτίσει ένα νέο Δήμο και θα εφαρμόσει ένα εναλλακτικό μοντέλο διοίκησης και κοινωνικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σεβασμό στο περιβάλλον του. Γι’ αυτό εντάχθηκα από την πρώτη στιγμή στον πυρήνα της παράταξης, δηλαδή στην επιτροπή σύνταξης του Προγράμματός μας, και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Σε τι πιστεύεις ότι διαφέρει ο δικός σας συνδυασμός;

Κοιτάξτε, τα τοπικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και εκδηλώνονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Νομίζω ότι είναι σπατάλη χρόνου και χώρου να αναφερθώ συγκεκριμένα. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της διαχείρισης και των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων διοικήσεων Σαραμάντου-Γαβότση-Μπάτου. Τώρα τα ίδια πρόσωπα και πολιτικές ανακυκλώνονται και με άλλο προσωπείο, αλλά την ίδια ουσία, ζητάν ξανά την ψήφο του κόσμου. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Εμείς διαφέρουμε πρώτον στα πρόσωπα. Είμαστε νέοι, άφθαρτοι και χωρίς βαρίδια από το παρελθόν. Και δεύτερον διαφέρουμε στην πολιτική μας πρόταση. Και όταν λέω πολιτική δεν εννοώ κομματική, αλλά μιλάω για έναν νέο εναλλακτικό Στρατηγικό Σχεδιασμό. Για έναν εναλλακτικό αναπτυξιακό δρόμο.

Τι περιλαμβάνει ο δικός σας σχεδιασμός που σε κάνει να τον θεωρείς καινοτόμο;

Εμείς μιλάμε για το τέλος του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και της ανάπτυξης με γνώμονα το κέρδος. Μιλάμε για έναν Δήμο συμμετοχικό, με αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια, λόγο στις τοπικές κοινωνίες, συμμετοχικό προϋπολογισμό, διαφάνεια, εξορθολογισμό, ουσιώδη διαβούλευση. Μιλάμε για δομές αλληλεγγύης, παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνική πρόνοια. Μιλάμε για ένα οργανωμένο Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης και για ανάπτυξη με κοινωνικούς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Μιλάμε για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την πολιτιστική έκφραση, την αξιοποίηση του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου. Μιλάμε για κατάλληλες υποδομές παιδείας και μαζικού αθλητισμού. Για έναν Δήμο σύγχρονο, αλληλέγγυο, διεκδικητικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Για λεπτομέρειες θα σας παραπέμψω στην ιστοσελίδα της παράταξης (σημ: anatropioraiokastrou.gr) και στο προσωπικό μου blog (σημ: npassias.wordpress.com)

Γιατί πιστεύεις ότι η «Αλληλεγγύη-Ανατροπή» είναι ο συνδυασμός που θα υλοποιήσει την πρόταση αυτή;

Είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας είναι συγκεκριμένα. Και φυσικά όλοι υπόσχονται πως θα τα λύσουν. Για παράδειγμα όλοι υπόσχονται καθαρό νερό, αποχέτευση, δρόμους. Και εμείς τα θεωρούμε πρώτες προτεραιότητες. Η διαφοροποίηση όμως δεν είναι εκεί. Αυτό που διαφοροποιεί τις προτάσεις κάθε συνδυασμού είναι το Στρατηγικό Σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προσεγγίζουν το κάθε πρόβλημα και στο οποίο εντάσσουν τη λύση του. Και αυτό απορρέει από την κεντρική πολιτική τοποθέτηση του κάθε συνδυασμού. Και εδώ υπάρχουν δύο και μόνο επιλογές. Ή τάσσεσαι με τον κόσμο ή με τις μνημονιακές πολιτικές. Για εμάς η επιλογή είναι ξεκάθαρη και είναι η πρώτη. Δυστυχώς οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να αποσιωπήσουν αυτή την κατάσταση και να από-πολιτικοποιήσουν το κλίμα, γιατί ξέρουν ότι σε αυτό τον τομέα έχουν τεράστιο έλλειμμα. Κούφια λόγια, θολές προτάσεις, από τρεις εκπροσώπους του ίδιου χώρου. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι μεν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και οι δε να τους τις πάρουν. Αγνοούν τις έγνοιες και τις ανάγκες του κόσμου. Και γι’ αυτό ο κόσμος στις 18 και 25 Μάη θα δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Ανατροπή!

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, πως θα ξεπεράσετε τις δυσκολίες ώστε να εφαρμόσετε το Πρόγραμμά σας;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να γίνουν, αφού και σε αυτό τον τομέα η απερχόμενη διοίκηση λειτούργησε με προχειρότητα και έπραξε ελάχιστα. Το κυριότερο όπλο μας, όμως, θα είναι οι χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας έχει εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ, αφού κάτι τέτοιο χρειάζεται μεθοδικότητα, εργατικότητα και υπεύθυνη δουλειά, στοιχεία που φαίνεται ότι λείπουν από τη σημερινή διοίκηση. Αντίθετα, φαίνεται να προτιμάται η λύση των απευθείας αναθέσεων που σωρηδόν η Περιφέρεια ακύρωνε όλα αυτά τα τρία χαμένα χρόνια διοίκησης. Για μας αυτά έχουν τελειώσει. Δημιουργούμε Γραφείο Απορρόφησης Κονδυλίων και Δημόσιων Επενδύσεων, ώστε να διασφαλίσουμε αποδοτικότητα από τη διάθεση του δημόσιου χρήματος και την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.

Και για το τέλος μια πιο προσωπική ερώτηση. Είσαι από τους νεαρότερους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Θεωρείς την ηλικία σου πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

Πιστεύω πως αυτό που τελικά μετράει είναι η συνολική προσωπικότητα κάποιου, αλλά η ηλικία σαφώς προσθέτει κάποια χαρακτηριστικά. Άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά. Σε αυτή την περίπτωση τα αρνητικά είναι η απειρία σε θέματα διοίκησης και ενδεχομένως η άγνοια κάποιων θεμάτων. Αυτό, όμως, το έλλειμμα έχω καταφέρει να καλύψω με τις πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησα από τη διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού και την ενασχόληση με την εφημερίδα, όπου είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Έτσι, κατάφερα να έχω βαθιά γνώση όλων των τοπικών κοινωνιών του Δήμου και των αναγκών τους, ενώ από την άλλη μεριά διατηρώ τον ενθουσιασμό, το πάθος και την αποφασιστικότητα της ηλικίας μου. Νομίζω ότι είναι ένας καλός λόγος για να θεωρώ την ηλικία μου πλεονέκτημα. Δε συμφωνείτε;

Νίκο σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μοιραστώ τις θέσεις μου με τους αναγνώστες σας. Να ευχηθώ κι εγώ καλή επιλογή! Αλληλέγγυα και Ανατρεπτική!