• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
«Όργια» με τις απευθείας αναθέσεις στον Δήμο Ωραιοκάστρου, ο Σαραμάντος παραβίασε αυθαίρετα ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ρεπορτάζ του "Τροχού", 31-10-2011.

Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς για τη λειτουργία του πελατειακού – ρουσφετολογικού συστήματος στους δήμους (και όχι μόνο) είναι οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών,  υπηρεσιών, έργων κ.λ.π. Στο «σπορ» αυτό η διοίκηση Σαραμάντου κατά το πρώτο έτος της θητείας της στον Δήμο Ωραιοκάστρου έχει πραγματικά «διαπρέψει». Στους δέκα μήνες που κρατά τα ηνία του δήμου είχαμε περισσότερες από 30 απευθείας αναθέσεις με απόφαση Δημάρχου και πολλές άλλες από τα άλλα όργανα διοίκησης. Με το τρόπο αυτό σπαταλώνται οι περιορισμένοι πόροι του δήμου δίχως να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους δημότες αφού πρωταρχικός στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι «ημέτεροι» της διοίκησης ή να προσεγγιστούν νέοι πολιτικοί σύμμαχοι και ψηφοφόροι. Ορισμένες φορές υπάρχει μονάχα θέμα μεροληπτικής συμπεριφοράς, άλλες φορές οι επιλογές είναι κατώτερης ποιότητας ή έχουν υψηλότατο οικονομικό κόστος. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που είναι τελείως παράτυπες.

Στη συνέχεια από το πλήθος των δεκάδων απευθείας αναθέσεων της διοίκησης Σαραμάντου θα αναφερθώ σε δυο τρεις πολύ χαρακτηριστικές. Πολύς «ντόρος» έγινε πριν από λίγο καιρό για την απευθείας προμήθεια «λογισμικού προστασίας από ιούς» που κόστισε 6.783 ευρώ, ποσό το οποίο άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά των προιόντων αυτών χαρακτήρισαν ως υπερβολικότατο. Η συγκεκριμένη προμήθεια του Δήμου έγινε από την κ. Ανθοπούλου Μαρία. Από την ίδια κυρία ο δήμος πρόσφατα, πάλι με απευθείας ανάθεση, προμηθεύτηκε μηχανογραφικό εξοπλισμό (υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεομοιοτυπία) αξίας 10.084 ευρώ ενώ της είχε αναθέσει και την επισκευή υπολογιστικών συστημάτων και σέρβερ προς 1.156 ευρώ.  Στην κ. Ανθοπούλου ο δήμος οφείλει  9.239 ευρώ για υπηρεσίες που προσέφερε την προηγούμενη χρονιά (2010) προς τον πρώην δήμο Καλλιθέας. Το όνομα της συγκεκριμένης κυρίας μπορεί στους περισσότερους πολίτες του νέου δήμου Ωραιοκάστρου να μην λέει τίποτε εμείς όμως μάθαμε ότι είναι η σύζυγος του κ. Καρκάρη του προέδρου του τοπικού συμβουλίου του Πενταλόφου όπου έχει και το κατάστημά της. Πρόκειται λοιπόν για μια τυπική περίπτωση προσέλκυσης (ο κ. Καρκάρης υιός του πρώην κοινοτάρχη Πενταλόφου δεν επρόσκειτο στην παράταξη του Σαραμάντου) – νέου υποψηφίου.

Μια άλλη περίπτωση από αυτές που «βγάζουν μάτια» καθότι τελείως παράτυπη είναι η απευθείας ανάθεση στον Δημήτρη Σαμαρά της υπηρεσίας «Ενεργειακού Επιθεωρητή για την ετοιμασία και υποβολή πρότασης στην κατηγορία πράξεων του ΕΠΠΕΡΑΑ για εφαρμογή ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στα Δημοτικά σχολεία Γαλήνης (4.520 ευρώ) και Ωραιοκάστρου (4.010 ευρώ), στο Γυμνάσιο Νεοχωρούδας (4.520 ευρώ) και στο Γυμνάσιο Δρυμού (3.975 ευρώ)».

Γιατί είναι παράτυπη η ανάθεση των 4 αυτών εργασιών στον κ. Σαμαρά;

Διότι η οικονομική επιτροπή του Δήμου έλαβε 4 ομόφωνες αποφάσεις (τις 131, 132, 133, 134) και ενέκρινε τις πιστώσεις για τις 4 αυτές εργασίες κάνοντας δεκτές τις προυποθέσεις που έθεσαν ο κ. Μπάτος και ο κ. Καρασαββίδης να ανατεθούν σε 4 διαφορετικούς αναδόχους που θα είναι δημότες του δήμου Ωραιοκάστρου (οι προποθέσεις αυτές αναφέρονται ρητά στις αποφάσεις και δηλώνεται ότι «η απόφαση ελήφθη με προυποθέσεις που τέθηκαν από τα μέλη κ.κ Μπάτο και Καρασαββίδη, ως αναφέρεται στο προοίμιο της απόφασης»).

Η διοίκηση Σαραμάντου όμως παραβίασε αυθαίρετα τις ομόφωνες αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής και ανέθεσε και τις 4 εργασίες στον ίδιο ανάδοχο, τον κ. Δημήτρη Σαμαρά.

Στον κ. Σαμαρά ανατέθηκε επίσης απευθείας η «σύνταξη φακέλων χρηματοδότησης για την υποβολή πράξεων στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την υλοποίηση πρότυπων επιδεικτικών έργων αξιοποίησης ΑΠΕ και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε 4 υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» προυπολογισμού 16.605 ευρώ. Σπαταλά λοιπόν η διοίκηση ένα σεβαστό ποσό για μια εργασία για την οποία ο Σαραμάντος έχει προσλάβει ειδική σύμβουλο την κ. Καλλιτσάρη Χρυσή «για την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, σχεδιασμό και συγγραφή προτάσεων και τεχνικών δελτίων στις ανοιχτές προσκλήσεις χρηματοδότησης, συμβουλευτικές αρμοδιότητες για την αξιοποίηση ΑΠΕ» με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 2.052 ευρώ.

Ο «έρωτας» της διοίκησης Σαραμάντου προς τον κ. Σαμαρά (σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τον Δρυμό, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και στήριξε στον 2ο γύρο τον Σαραμάντο) εκδηλώθηκε και με την απευθείας ανάθεση προς την εταιρεία του («Σαμαράς και Συνεργάτες») των υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας και Γιατρού Εργασίας (πρόκειται για υπηρεσίες που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» για να εισπράττουν κάποιοι «τζάμπα λεφτά») τόσο για τους υπαλλήλους του δήμου όσο και για αυτούς των δημοτικών επιχειρήσεων. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο διάλογος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΩ : ερωτά λοιπόν ο κ. Χατζηαντωνίου μέλος της διοίκησης (από την αντιπολίτευση) τον πρόεδρο κ. Τσιτσικλή εάν η διοίκηση έχει πάρει κάποια άλλη προσφορά για τις υπηρεσίες του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας πέραν αυτής του κ. Σαμαρά και αυτός απαντά «όχι δεν έχω άλλη προσφορά, είναι η μόνη, είναι η καλύτερη και το δημοτικό συμβούλιο σε αυτούς ανέθεσε». Ο κ. Χατζηαντωνίου καταψήφισε αλλά η ανάθεση προχώρησε αφού η πλειοψηφία ακολουθεί τυφλά τις οδηγίες του αρχηγού.

Υπάρχουν όμως και κάποιες λίγες περιπτώσεις που οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης φέρνουν θετικό αποτέλεσμα. Όπως με την σύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τον οποίον ο Σαραμάντος σκόπευε να αναθέσει σε κάποιο «δικό του» γραφείο αντί 36.900 ευρώ αλλά οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ιδιαίτερα του κ. Μπάτου) είχαν σαν αποτέλεσμα να ανατεθεί η συγκεκριμένη εργασία σε υπαλλήλους του δήμου κι έτσι να αποφευχθεί η σοβαρότατη δαπάνη.